מערכת החוק והמשפט בישראל רואה חשיבות בזכותו של האדם לקבלת החלטות בענייניו באופן חופשי ואף צופה לטווח הרחוק, למקרים בהם עשוי אדם לאבד את צלילות דעתו ו/או יכולתו לקבלת החלטות שקולות. לשם כך, מעמידה המדינה זכות וכלים לכל אדם על מנת להקדים תרופה למכה, למנות אדם אחר כגון עורך דין ייפוי כח מתמשך שיבחר לרצונו לטיפול בענייניו.
מהו יפוי כוח מתמשך
יפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי אשר נערך באמצעות עורך דין מוסמך לעריכתו ונחתם על ידי הלקוח במצב של מודעות וצלילות דעת.
משמעותו של יפוי כח מתמשך הינו לאפשר לאדם למנות אדם נאמן, לתפקיד אשר מעניק לו סמכות לקבלת החלטות עבור הממנה בנושאים שונים למקרה ויאבד את יכולותיו הפיזיות ו/או הקוגניטיביות לעשות זאת בעצמו.
עריכתו נועדה להבטיח את ההגנה על האינטרסים האישיים, רפואיים, כלכליים ולקידום העניינים בהתאם לרצונו של מעניק הסמכות, בזמן שאינו יוכל לעשות זאת ובמטרה שלא להיות תלוי בקבלת החלטות שרירותית על ידי בני משפחה או אפוטרופוס ממונה מטעם המדינה.
עורך דין ייפוי כח מתמשך
עורך דין ייפוי כוח מתמשך הוא עורך דין המתמחה בהכנת וייעוץ בנוגע למסמך זה, שהוא מסמך משפטי המאפשר לאדם למנות מיופה כוח שיבצע החלטות בשמו במקרה של חוסר כשירות בעתיד. אדם זקוק לעורך דין המתמחה בתחום זה כאשר הוא רוצה להבטיח שביום פקודה, כאשר הוא עלול לא להיות מסוגל לקבל החלטות בעצמו, יפעל אדם אחר לפי רצונו ולפי הנחיותיו. עורך הדין מסייע בניסוח המסמך בצורה שתשקף בצורה מדויקת את רצונות הממנה, ומוודא שההנחיות הן חוקיות ומחייבות.
סמכויות עורך הדין
- כתיבת המסמך : ניסוח המסמך כך שישקף את רצון הממנה, כולל ההנחיות המדויקות והסמכויות המוענקות למיופה כוח.
- ייעוץ משפטי: מתן ייעוץ לגבי האפשרויות השונות וההשלכות המשפטיות שלו
- הגשת בקשות: אם נדרשת הגשה לבית המשפט לצורך אישור או רישום שלו.
- עדכון ותחזוקה: סיוע בהכנת תיקונים או עדכונים למסמך במקרה של שינוי רצונות או נסיבות.
מה תפקידו של עורך דין ייפוי כח מתמשך
חוק הכשירות המשפטית והאפוטרופסות קובע כי עורך דין אשר מתמקצע בייפוי כח מתמשך הוא עורך דין בעל הסמכה ייחודית של משרד המשפטים, וזאת בשל מורכבות הנושא ומגוון הדקויות והמשמעויות הנדרשות להבנה מעמיקה של הלקוח המעוניין בחתימה על מסמך כזה. חובתו של עורך הדין אינה רק בהסדרת הבירוקרטיה, אלא בעיקר בהצגת המשמעויות והאפשרויות ללקוחותיו.
איך מתבצע תהליך עריכת ההסכם על ידי העורך דין:
- יערוך מפגש היכרות עם הלקוח המעוניין בעריכת יפוי כח, בירור סיבת הפניה, מצבו האישי והקוגניטיבי של הלקוח.
- יחתים את הלקוח על מסמך הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס ומסמך הבעת רצון
- יבצע מיפוי של צרכי ורצון הלקוח: זהות מיופה הכח המיועד, הקשר בניהם, גילוי רגישות וערנות לאפשרות של השפעה ו/או לחץ מגורם כלשהו לחתימה על המינוי.
- יספק ללקוחותיו הסבר מקיף בשקיפות מלאה בנוגע לאפשרויות המינוי ולסמכויות שיעמדו לרשות מיופה הכח בנסיבות שונות, לסיכונים ולמידע רלוונטי נוסף.
- יזמן את מיופה הכח המיועד ויספר לו הסבר מקיף על תפקידו, מחויבויותיו, חובת הדיווח אשר חלה עליו לקבלת הסכמתו הברורה לקבלת המינוי.
- יכתוב ויערוך את המסמך המשקף ומביא את רצון הלקוח בצורה מלאה, קובע ומגביל את היקף הסמכויות ותחומי האחריות שיינתנו למיופה הכח, הגדרת גורם לדיווח ואת היקף ותדירות הדיווח שיחייבו את מיופה הכח, החתמת הלקוח- המייפה על המסמך, וכן החתמת מיופה הכח המיועד להסכמתו.
- יהיה אחראי על הפקדת המסמך במשרדי האפוטרופוס הכללי, הטבעת חותמת ההפקדה על גבי המסמך על ידי האפוטרופוס הכללי ומסירת אישור הפקדה ללקוח.
משמעות של יפוי כח מתמשך
איש אינו יודע מה יוליד יום, וגם צעירים ובריאים בנפשם וברוחם עשויים להגיע לכדי מצב רפואי שאינו מאפשר קבלת החלטות מושכלת, בין אם בשל תאונה או אירוע טראומה אחר, התפרצות של מחלה גופנית או נפשית ופגיעה ביכולות הקוגניטיביות הבסיסיות.
במקרה של אובדן המסוגלות האישית לקבלה וליישום החלטות אישיות ללא חתימה על ייפוי הכח, ניהול ענייניו וקבלת ההחלטות עבור האדם שיכולותיו נפגעו, יועבר לידי אפוטרופוס אשר ימונה על ידי האפוטרופוס הכללי.
האפוטרופוס שימונה לתפקיד זה עשוי להיות אחד מבני המשפחה אשר יגלה רצון להתמנות, לטפל ולקבל החלטות תוך ראיית טובתו של האדם הזקוק לסיוע, ובהיעדר כזה ייתכן מינוי חיצוני של איש מקצוע מתחומי העבודה הסוציאלית, הבריאות והטיפול.
מינוי שיבוצע על ידי האפוטרופוס הכללי יחייב רמת פיקוח גבוהה, כפיפות להליכים בירוקרטיים וחובת דיווח לאפוטרופוס הכללי, ריבוי הליכים בירוקרטיים בכדי לבצע ולקדם הליכים פשוטים ליישום, ובסופו של דבר ניהול וקבלת החלטות המתבססים על דעתו ושיקול דעתו של האפוטרופוס, ולא על רצונו הידוע של האדם הזקוק לסיוע האמור.
הסדרת נושא זה באמצעות עורך דין תמנע את ההתנהלות הבירוקרטית והמעורבות החיצונית, במקרים בהם הממנה יעדיף לתת אמון בכל אדם מטעמו, שיטפל בענייניו תוך ראיית טובתו.
עריכת ייפוי כח מתמשך- יתרונות:
- קבלת החלטה מודעת, במצב צלול, בנוגע לאופן הניהול וקבלת ההחלטות ולמי שיהיה מוסמך לכך, במקרה של אובדן היכולת האישית.
- עריכת יפוי כח יביא את הממנה להיכרות עם סוגיות אפשריות, דילמות רפואיות, אישיות ופיננסיות, וקבלת החלטות לגבי האופן בו ירצה שאלה יתנהלו.
- הבטחת טיפול רפואי מיטבי התואם את רצונו, לרבות אי טיפול במקרים מסוימים, אשר ימנעו הארכת חיים במקרים מסוימים, בהתאם לאמונתו ותפיסת עולמו של הממנה.
- קביעת מקום המגורים ומוסדות הטיפול בהם יטופל הממונה, שלילת אפשרויות ותיעדוף, אשר יחייבו את הממונה ככל שהדבר ניתן ובהתאם לנסיבות.
- הימנעות מסכסוכים משפחתיים ומטענים רגשיים אשר עשויים להיווצר במקרה של חילוקי דעות וניגוד אינטרסים בין בני המשפחה.
- אפשרות לפיצול הסמכויות בין מספר מיופי כח, קביעת סמכויות חלקיות או מורחבות, מינוי מיופה כח נפרד לתחומים שונים: אישי, רפואי, פיננסי.
- אפשרות לשינויים, ביטול מינוי, הרחבת סמכויות מיופה הכח, צמצום סמכויות, קביעת מגבלות והנחיות בהתאם לנסיבות משתנות- ככל שהממנה מצוי במצב צלול ובעל מסוגלות.
- המינוי של מיופה הכח יכנס לתוקף רק במקרה של אובדן המסוגלות האישית לשליטה ולקבלת החלטות, באופן מוחלט ומוכח ובהתאם לקביעת גורם רפואי מוסמך.
- מיופה הכל מחויב בדיווח לאדם אחד או יותר, בהתאם להחלטת הממנה בתהליך עריכת המסמך, במטרה לוודא פיקוח ושקיפות כנגד מתן האמון.
מתי מומלץ לערוך יפוי כוח מתמשך?
שכירת עורך דין ייפוי כח מתמשך מומלצת במצבים שונים, כי היא מעניקה הגנה משפטית חשובה ושקט נפשי ליחידים ולבעלי משפחות, לבעלי עסקים.
חשוב במיוחד לערוך מסמך זה בתרחישים הבאים:
קשישים– ככל שחולפות השנים, צובר האדם הון אישי ורכוש, בני משפחה ומקורבים אשר מעורבים בסוגיות רכוש, שותפות. פניה אל עורך דין מוסמך לערוך את יפוי הכח לצורך הסדרת ההחלטות במקרים ואירועים רפואיים או אחרים ימנעו ממנו את השליטה בענייניו בזמן שהוא לא יוכל לנהל אותם בעצמו, תספק את הביטחון והשקט הנפשי עבור הקשיש, ואת ההגנה עליו.
חולים או בעלי סיכון למחלה קשה– הופעתה של מחלה קשה עשויה לאותת על סיכון לאובדן היכולות האישיות וצלילות הדעת, בין אם כחלק מתסמיני המחלה, ובין אם כסיכון אשר כרוך בטיפול במחלה, ניתוחים וטיפולים מורכבים אחרים. מחלה קשה גם עשויה להוות זרז ומקדם לצורך בקבלת החלטות רפואיות קשות, החל מהמשכיות הטיפול לסוגיו, וכלה בהשפעת המחלה על איכות חיי המטופל, העדפותיו לגבי מיקום הטיפול וסוג הטיפול.
אנשי שירות בכוחות הביטחון– משרתי כוחות הביטחון בישראל מצויים ברמת סיכון גבוהה יותר, הן בשגרה ובוודאי במצב של מלחמה. נוסף לרמת הסיכון, זכאויות מצטברות וזכויות נפגעים אשר מעניקים מוסדות הביטחון למשרתים ולנפגעים במסגרתם, עשויות לייצר מורכבויות פיננסיות וצורך בקבלת החלטות מושכלת למיצוי הזכויות תוך הגנה על זכויות הנפגע וגם דאגה וסיוע לתלויים בו. עריכת מסמך זה חשובה במיוחד ומיועדת לסייע למשרתי כוחות הביטחון , חיילי דרך קבע או במסגרת שירות מילואים.
בעלי הון ונכסים– בעלי הון משמעותי, בעלי מניות וזכויות בחברות, משקיעי נדל"ן ומשקיעים בשוק ההון, עשויים לעמוד בסיטואציות בהן הם אינם בעלי יכולת בניהול הנכסים הללו ובמימושם, וללא מינוי של מיופה כח והותרת הנחיות ברורות לניהול, עשויים לספוג נזקים בכל מני סוגים. תכנון מוקדם ומינוי מיופה כח מתמשך תוך הותרת הנחיות ברורות לאופן ניהול הנכסים, יגן על בעלי הנכסים מאובדן כלכלי, ויבטיח שהרכוש וההון שצברו יעמוד לטובת הטיפול בהם ולטובת בני משפחותיהם ותלויים, בהתאם להנחיות המוקדמות שייקבע על ידי הממנה.
מינוי מיופה כוח והנחיות מקדימות
מי יכול למנות מיופה כוח? כל אדם עם יכולת משפטית מלאה יכול למנות מיופה כוח. הממנה צריך להיות כשיר למלא את ההנחיות ולדעת מהן ההשלכות של המינוי.
מי יכול להתמנות כמיופה כוח? כל אדם שיכול לקבל את ההסמכה, כלומר הוא כשיר משפטית ולרוב אינו נמצא במצב של ניגוד עניינים עם הממנה. אדם כזה יכול להיות חבר, בן משפחה או עורך דין.
סוגי העניינים שניתן לכלול במסמך כוללים החלטות רפואיות, ניהול רכוש וניהול כספים. הממנה יכול לקבוע הנחיות לגבי טיפול רפואי, החלטות פיננסיות, ניהול נכסים, ואף החלטות הקשורות במגורים ובתנאי חיים.
הנחיות מקדימות במסמך הן הנחיות שמפרטות את רצונות הממנה בנוגע לטיפולו העתידי, במקרה של חוסר כשירות. זהו חלק בלתי נפרד מהמסמך, שמנחה את המיופה כוח כיצד לפעול במצבים מסוימים לפי רצון הממנה.
האם ייפוי כח מתמשך גובר על צוואה
ייפוי כח מתמשך הנערך על ידי עורך דין צוואות וירושות מוסמך ומופקד במשרדי האפוטרופוס הכללי מאפשר לאדם לשלוט בניהול ענייניו במידה ולא יהיה כשיר לעשות זאת- בעודו בחיים. ייפוי הכח אינו מתייחס לחלוקת עזבונו של הממנה לאחר מותו, מיופה הכח אינו מוסמך לערוך צוואה בשמו או לשנות צוואה קיימת, ובמקרה של פטירת הממנה עזבונו יחולק על פי צוואתו במידה והותיר כזאת, או על פי חוק הירושה.
פורמט ייפוי כח מתמשך אינו אחיד, ולא ניתן להסתמך על ייפוי כח מתמשך אונליין כזה או אחר מן הרשת, וחשוב לבצע את ההליך והחתימה בליווי, הדרכה ויישום של גורם משפטי מנוסה ומוביל בתחום.
עורכת הדין אולגה קוטלינקוב מביאה ידע נרחב, היכרות עם מורכבויות משפטיות וסוגיות שעשויות להתעורר לאורך השנים, לרבות שינויים במצב המשפחתי, האישי והפיננסי, ומביאה את היכולת לתת את הדעת על כל אלה ולהגן על לקוחותיה באמצעות עריכת יפוי כח מגן עליהם בכל שלב ובכל סיטואציה.
מה עושים אם אין מסמך שכזה?
אם אין מסמך, והאדם מגיע למצב של חוסר כשירות, נדרש להגיש בקשה לבית המשפט למינוי אפוטרופוס. האפוטרופוס ינהל את העניינים המשפטיים והפיננסיים של האדם בהתאם להנחיות בית המשפט, דבר שיכול להיות ארוך ויקר יותר .
מקרים בהם לא ניתן למנות אדם כמיופה כוח
לא ניתן למנות מיופה כוח אם האדם הממונה נמצא במצב של ניגוד עניינים עם הממנה, או אם הוא אינו כשיר משפטית למלא את התפקיד. גם אנשים שהיו תחת אפוטרופוס או נתקלים בבעיות משפטיות חמורות לא יכולים להתמנות.
תוקף ופקיעת ייפוי הכוח
ייפוי הכוח יעמוד בתוקף כל עוד הממנה חי ובמצב של כשירות. התוקף יפקע אם הממנה מבטל את ייפוי הכוח, אם המיופה כוח מתפטר או נוכח שינוי מהותי במצבו של הממנה. אם הממנה מת והמסמך היה בתוקף, הצווים המנחים יפוגו אוטומטית.
ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לבין צוואה
ייפוי כוח מתמשך עוסק בניהול עניינים אישיים ופיננסיים של אדם כאשר הוא אינו כשיר לקבל החלטות. צוואה, לעומת זאת, קובעת כיצד יתחלק רכושו של אדם לאחר מותו. בעוד שייפוי הכוח הוא כלי לניהול עניינים חיים, צוואה מתייחסת למורשת לאחר המוות.
ההבדל בין מינוי אפוטרופוס למתן יפוי כח מתמשך
הן אפוטרופוס ממונה והן מיופה כוח משמשים כגורם המוסמך לקבלת החלטות עבור אדם אשר איבד את היכולת לנהל את ענייניו ולקבל את החלטותיו בעצמו.
במקרה של אובדן צלילות הדעת והיכולת להביע רצון ללא עריכה יפוי כח מתמשך ומינוי מוקדם של מיופה כח, יקבע בית המשפט את זהות האפוטרופוס אשר יוסמך לניהול ענייניו ולקבלת החלטות רפואיות, אישיות ופיננסיות עבורו.
בית המשפט עשוי ואף נוטה למנות בן משפחה של אותו אדם, מתוך הנחה שהוא ידאג לטובת האדם שזקוק לאפוטרופוס ויגן על האינטרסים שלו. במקרים בהם לא נמצא בן משפחה מתאים שמקבל עליו את הטיפול והאחריות או לחילופין במידה ועולים סכסוכים משפחתיים ורצון של מספר בני משפחה להוות את הגורם המוסמך לקבלת ההחלטות, ימנה בית המשפט אפוטרופוס חיצוני מטעמו, אשר יהיה אחראי על קבלת ההחלטות הרפואיות וניהול ההון והרכוש של אותו אדם.
עריכת יפוי כח מתמשך תאפשר לאדם לקבוע מראש את זהותו של מקבל ההחלטות בעניינו תוך מתן הנחיות מקדימות אשר מחייבות את מיופה כח לפעול על פי רצונו.
מיופה כח יוכל לקבל גישה לחשבונות בנק ולהון, לחתום על הסכמים מכל מיני סוגים ולקבוע את אופן הטיפול, מיקום הטיפול, מקום המגורים וזאת תוך שמירה על, הנחיות והוראות אשר נקבעו במסמך בזמנו.
במטרה להבטיח את הניהול המיטבי חשוב לערוך את המסמך באמצעות עורך דין מוסמך ,עם ניסיון וידע. באמצעות יפוי הכח ניתן להגביל את סמכויות של מיופה הכוח, לקבוע ערוצי ודרכי התנהלות במצבים שונים, ואף לפצל את סמכויות ליותר ממיופה כוח אחד תוך חלוקת הסמכויות ותחומי קבלת ההחלטות בין הממונים, ליצור מערך שליטה הכולל קבלת שיקול דעת נוסף מאנשי מקצוע אחרים כמו רופאים, מהנדסים, עורכי דין. הפיצול הנהוג והמקובל הוא מינוי מיופה כח לעניינים אישיים ורפואיים לצד מיופה כוח לניהול עניינים פיננסיים וכלכליים.
עורכת הדין אולגה קוטלניקוב מספקת שירותי ייעוץ וליווי ועריכת ייפוי כח מתמשך, בהתאמה מלאה לצרכי לקוחותיה ותוך מיומנות ומקצועיות, לכיסוי כלל האפשרויות ולהגנה על אינטרס הלקוח בכל שלב ובכל סיטואציה. בעברית וברוסית, בהתאם לצרכי הלקוחות ולרצונם.