עורכת הדין אולגה קוטלניקוב מלווה משפחות בהליכי גירושין וסכסוכים, חותרת להעמדת טובת הילדים בראש ובראשונה, ומעניקה ייעוץ בנוגע לזכויות הוריות, משמורת והסדרי ראייה וסוגיות נוספות. עורכת הדין קוטלניקוב מביאה ניסיון רב בעריכת הסכמי גירושין רחבים ומותאמים למורכבויות של כל תא משפחתי, ניהול הליכים אל מול רשויות וייצוג משפטי ומקצועי בבתי הדין לענייני משפחה
פרידה של בני זוג והליכי גירושין טומנים בחובם לא מעט מורכבויות רגשיות ואחרות, כמו גם צורך בהסדרה חוקית של שלוש סוגיות עיקריות להמשך החיים בנפרד:
- חלוקת רכוש משותף
- משמורת ילדים
- חובת מזונות
בעוד שסוגיית הרכוש נקבעת בשלב הפרידה ומעוגנת בהסכם הגירושין או בהחלטת בית המשפט ולא ניתן לפתוח אותה מחדש לאחר עיגונה, הסוגיות הנוגעות למשמורת הילדים ולחובת תשלום המזונות בעבורם, ניתנים לפתיחה ולדיון מחודש בנסיבות מסוימות.
מהי משמורת ילדים?
משמורת ילדים היא מעמד הניתן לאחד ההורים או לשניהם, ומתייחסת לעיקר האחריות על הטיפול והאחריות היום יומית הכרוכה בגידולם. חשוב לציין כי משמורת ילדים עשויה להינתן לאחד מן ההורים אשר יקרא משמורן, אולם אינה פוגעת במעמד שני ההורים כבעלי אפוטרופסות משותפת על ילדיהם.
סוגי משמורת ילדים:
משמורת אם- חלוקת משמורת ילדים על פי הדין העברי מעניקה לאם את המשמורת העיקרית, הכוללת מגורים עם הילדים למשך עיקר הזמן.
משמורת אב- משמורת אב מעניקה את המשמורת העיקרית והמגורים המשותפים עם הילדים לאב, ופחות נפוצה בישראל. משמורת זו עשויה להיקבע בהסכמה בין ההורים, או בהחלטת בית המשפט בכפוף להחלטת אי כשירות הורית של האם.
משמורת משותפת- משמורת משותפת הקרויה גם הורות משותפת, מקבלת יותר ויותר מקום בדין הישראלי, ולמעשה קובעת כי האחריות ההורית לגידול ולטיפול בילדיהם מוטלת על שני ההורים, ואף כוללת זמני שהות של הילדים עם כל הורה באופן שוויוני או קרוב לכך.
זמני שהות
ההחלטה על משמורת ילדים תתייחס גם לזמני השהות של הילדים עם כל הורה, בדגש על שימור הקשר עם ההורה שאינו משמורן. זמני השהות נקבעים לכל יחידה משפחתית בהתאם לרצון, לנכונות ולכשירות של ההורה שאינו משמורן, ותוך התייחסות לגיל הילדים, מקום המגורים והמרחק הגאוגרפי בין ההורים וגורמים נוספים.
במקרים חריגים בהם קיימת סכנה לשלום הילדים ו/או לבריאותם הפיזית ו/או הנפשית בשל תפקוד לקוי של אחד ההורים, עשוי לקבוע בית המשפט הסדרי ראייה המתקיימים תחת פיקוח וליווי מקצועי, במרכזי קשר המופעלים על ידי משרד הרווחה, וזאת בכדי להגן על הילדים מחד גיסא ולשמר את הקשר עם שני ההורים מאידך גיסא.
סוגיות ומורכבויות בקביעת משמורת ילדים
סוגיית המשמורת על הילדים טומנת בחובה מורכבויות רבות, העשויות לנבוע ממגוון סיבות:
- התנהלות אמוציונלית, תחושות תסכול וכעסים המובילים את ההורים לעשות שימוש בילדים ככלי ניגוח והתנהלות נקמנית אחד כנגד השני.
- הקשר בין קביעת המשמורת למזונות ילדים- ניסיון להימנע מתשלום מזונות או להפחית אותם באופן ניכר באמצעות נטילת המשמורת, או לחילופין ניסיון לתבוע דמי מזונות גבוהים יותר בשל זכויות המשמורת וזמני שהות מורחבים.
- פערים בתפיסות החינוך ואורח החיים, הבדלי אמונה ודת. פערים מסוג זה מובילים לא אחת רצון של כל הורה להציב את תפיסותיו וערכיו כבסיס לחינוך, ולדחוק את השפעת ההורה האחר.
מרחק גאוגרפי, רצון של אחד ההורים בשינוי עיר מגורים.
כיצד נקבעת משמורת ילדים ולמי הסמכות לדון בה
הדרך הנכונה ביותר לקביעת משמורת ילדים ולניהול סוגיות בסכסוכי גירושין היא בהסכמה, בין אם בשיח והבנות בין ההורים ובין אם באמצעות גישור.
הסכמות אלו יעוגנו באמצעות הסכם גירושין על ידי עורך דין מומחה בענף דיני משפחה, אשר יועבר לאישור בית המשפט לענייני משפחה, ויקבל באמצעותו תוקף חוקי ומחייב.
ככל ובני הזוג יתקשו להגיע להבנות ולהסכם גירושין, ההחלטה תעבור לאחד משני הגורמים המוסמכים לדון ולהכריע בסכסוך:
- בית המשפט לענייני משפחה
- בית הדין הרבני המהווה סמכות מקבילה
הבחירה בגורם שיכריע בסכסוך נתונה בידי בני הזוג, אולם פועלת תחת עיקרון הקדימות: ככל ואחד מבני הזוג פתח בקשה להליך/תביעה באחת משתי הערכאות הללו, וערכאה זו קיימה דיון ראשוני בהליך, סמכון הדיון וההכרעה בכלל הסוגיות בהליך הגירושין, יוותרו בסמכות ערכאה זו.
למרות השוני התפיסתי בין הערכאות הללו, שתי הערכאות מחויבות לפעול תחת עיקרון טובת הילד קודמת.
עורכת הדין אולגה קוטלניקוב מספקת ייעוץ משפטי, ליווי בהליכי גירושין וסכסוכים, עריכת הסכמי משמורת וגירושין וייצוג בפני ערכאות, במקצועיות ותוך מתן שירות אישי וחתירה לקידום האינטרסים והזכויות של מיוצגיה.