יזמות ודינמיות בניהול תאגידים מהוות כלים מרכזיים להנעת הצמיחה העסקית. כלים אלו מאפשרים יצירת חיבורים עסקיים המובילים לשליטה רחבה יותר על פלחי שוק, התמודדות עם תחרות גוברת, ואיזון בין התרחבות להתייעלות – כל זאת תוך ניצול פוטנציאל צמיחה כלכלי עצום. לצד היתרונות המשמעותיים שטמונים בעסקאות התרחבות, מיזוגים, רכישות ושינויים במבנה החברה, החוק מעניק מסגרת לפיקוח ושמירה על עקרונות השוק החופשי וההגינות בתחרות. עורך דין תאגידים נדרש כדי לייעץ ולנווט בתוך החקיקה המורכבת, לספק הבנה מעמיקה של המשמעויות המשפטיות והפסיקה הרלוונטית, ולוודא כי כל עסקה או שינוי מבוצעים בהתאם לדינים החלים על התאגיד.
מהו תפקידו של עורך דין תאגידים וחברות
עורך דין תאגידים וחברות הוא עורך דין הפועל בתחום אזרחי-מסחרי כאשר בתפקידו:
· הקמת תאגיד, הכנת מסמכי יסוד.
· יעוץ שוטף, ליווי עסקאות, ייצוג בבתי המשפט, עריכת מסמכי תאגיד.
· עריכת פרוטוקולים ישיבות והחלטות, מסמכים להקצאת מניות, העברת מניות וכוי.
עורך דין חברות ותאגידים מביא מיומנות, ידע נרחב ושליטה בחוקים ובפסיקה הנוגעים להתנהלות של תאגידים בישראל, יעוץ לנושאי משרה ובעלי מניות בחברה בכל הנושאים המשפטיים והמסחריים הנדרשים להקמת החברה וניהולה, לפעילות השוטפת על כל היבטיה, עריכת חוזים מכל הסוגים ובכל ההיקפים כמוו הסכמים עם ספקים, עובדים, לקוחות.
עריכת הסכמים וחוזים תכלול התייחסות למגוון רב של סעיפים וסוגיות, אשר נדרשים למענה הן במטרה לשרת ולשמר את האינטרסים של הלקוח והן על מנת להגן על החברה מתביעות ומהשלכות כתוצאה מאי עמידה בדרישות החוק המורכבות החלות על ארגונים במעמד זה.
עורך דין תאגידים מלווה את הארגון כבר בשלבי תכנון העסקאות, בדיקת ההיתכנות, ביצוע בדיקות מקדימות רלוונטיות, זכויות עובדים, לקוחות, מסייע ביישום העסקאות הללו, תוך מתן מעטפת הגנה משפטית נרחבת.
בין סוגי החוזים הדורשים ליווי של עורך דין תאגידים:
יזמות עסקית עשויה לצמוח בזכות חיבורים אישיים ומקצועיים, לחבר בין חלומות וכישורים, בין אם תוך הצבת יעדים מוגדרים ותחזיות, ובין אם כהימור בדרך להצלחה.
עריכת הסכם מייסדים נועדה לעגן את עקרונות השותפות בין הצדדים המעורבים ביוזמה העסקית, לקבוע תחומי פעילות וסמכויות של כל אחד מן הצדדים, אופן חלוקה בעלויות והתחייבויות נדרשות לצרכי ההקמה וחלוקת רווחים עתידיים. הסכם מייסדים ייערך בידי עורך דין תאגידים מיומן, שידע להצביע ולגבות את ההסכמות גם בנוגע לתרחישים עתידיים אפשריים, להסדרת יחסי אמון, מניעת תחרות, אופן קבלת החלטות, שילוב גורמים נוספים בחברה, אקזיט ומכירה של החברה או פירוק של החברה.
חוזים מסחריים
פעילותה של חברה כוללת התקשרויות חוזיות עם מגוון רחב של גורמים, כאשר כל אחד מהם מחייב הסדרה מדויקת ועיגון של ההסכמות החוזיות. בין ההתקשרויות הנפוצות ניתן למצוא הסכמי העסקה עם עובדים שמסדירים את תנאי העבודה, ההטבות והזכויות; הסכמים עם ספקים הנוגעים לקבלת סחורות ושירותים והסדרי תשלום מדויקים; הסכמי נדל"ן לרכישה, השכרה או מכירה של נכסים הנדרשים לפעילות החברה; הסכמי ייבוא, ייצוא וסחר המשפיעים על פעילויות בינלאומיות של החברה; וגיוסי הון באמצעות הלוואות ומשקיעים, אשר דורשים בניית תשתית חוזית איתנה. עורך דין תאגידים הוא גורם מפתח בכל התקשרות מסוג זה, מאחר והוא מוודא שההסכמים עומדים בכל הדרישות המשפטיות והכלכליות ושומרים על האינטרסים של החברה, תוך מניעת מחלוקות משפטיות בעתיד.
מכירת חברה
מכירת חברה היא תהליך מורכב המתבצע תחת חוקים ותקנות קפדניים, המצריכים הוכחות והצהרות מבעלי החברה. במסגרת העסקה, מתבצעות בדיקות מקיפות הכוללות את המצב הכלכלי, הון עצמי, חבויות, הסכמים קיימים עם לקוחות, ספקים ובעלי עניין, וכן בדיקות של הסכמי תחרות. עורך דין תאגידים מקצועי המומחה במכירת חברות מלווה את העסקה, בין אם מצדו של המוכר ובין אם מצדו של הקונה, ומספק ליווי משפטי מקיף כדי להבטיח את קיום כל הבדיקות הנדרשות והגנה מלאה על האינטרסים של כל אחד מהצדדים.
פירוק חברות
פירוק חברה מרצון הוא הליך המתבצע ביוזמת בעלי החברה, המעוניינים להפסיק את הפעילות העסקית תוך סילוק חבויות כלפי כל נושי החברה, במידה וקיימים כאלה, מימוש נכסי החברה וחלוקתם, וכן דיווח רשמי לרשויות המס והפיקוח על חברות בישראל.
בשונה מסגירת עסק מורשה, המתבצעת על ידי בעל העסק אך מותירה אותו כאחראי משפטית לכל חבות או טענה הקשורה לפעילות העסק, סגירת חברה מבטלת גם את אחריותה המשפטית. תהליך זה מחייב ניהול אחראי ומוקפד, הכולל שלבי הצהרה ובדיקות משפטיות ופיננסיות.
כדי להבטיח הליך פירוק מקצועי, מומלץ להסתייע בעורך דין תאגידים, המסייע להוביל את החברה בתהליך מורכב זה ומוודא עמידה בכל דרישות החוק.
חדלות פירעון
מצב של חדלות פירעון הוא מצב בו החברה אינה יכולה לפרוע את חובותיה וכתוצאה מכך מתבקש בית המשפט לאשר את מעמדה כחברה בעלת חדלות פירעון/ היוזמה לחדלות פירעון של חברה עשויה להגיע מבעלי המניות והשליטה בה או לבקשת נושי החברה, במטרה לנסות ולהבטיח את מימוש הזכויות.
הליך זה הוא הליך מורכב הכולל מתן הצהרה על יכולות החברה בפני בית המשפט, קבלת מינוי של כונס נכסים, מימוש הנכסים וקביעת הסדר תשלומים עד להפטר מוחלט. ייצוג משפטי מקצועי של עורך דין מוביל בתחום זה, יסייע בקידום מהיר וענייני, הגנה על נכסים פרטיים ועל בעלי המניות, צמצום או מניעה של מגבלות אישיות ויציאה לדרך חדשה ונקיה מחובות.
עורכת הדין אולגה קוטלניקוב היא עורכת דין מנוסה בתחום האזרחי והמסחרי, המעמידה לרשות מעטפת שירותים מקצועיים לתאגידים ולארגונים, ייעוץ, ליווי ועריכת חוזים, תוך הגנה על אינטרסים של לקוחות המשרד, שמירה על דרישות החוק ומתן ייעוץ ויחס אישי.